Persbericht

Ebruze lanceert kledinglijn op basis van kunstvorm ebru

Kunstenaar en modeontwerper Ebru Durmaz (33) van het mode- en lifestylelabel Ebruze lanceerde donderdag 6 oktober 2016 haar kledinglijn ‘Blueprint S/S 2017’. Elk kledingstuk heeft een unieke ebru-print en is handgemaakt. De lancering vond plaats bij Dutch design-platform X BANK in Amsterdam. 

“Bij X BANK liggen topontwerpers. Daar wil je tussen liggen!” aldus een enthousiaste Ebru Durmaz als haar wordt gevraagd waarom ze haar kledinglijn lanceert bij Dutch design-platform X BANK in Amsterdam. Het is de eerste kledinglijn van haar mode- en lifestylelabel Ebruze, waarmee Ebru eerder al zijden shawls, kussens en tegels verkocht. Het label staat bekend om de prachtige, handgemaakte, unieke ebru-prints. De Turks-Rotterdamse kunstenaar leerde het ebru-ambacht al op jonge leeftijd van haar moeder, die Ebru er ook naar vernoemde.

Kostbaar proces

“Mensen vragen me al jaren naar kleding, maar het is een stuk moeilijker dan shawls en kussens. Daarom duurde het even voor ik het aandurfde. Maar toen ik in april 2016 mijn eerste zelfontworpen jurk droeg op de Designweek in Milaan, hebben de lovende reacties mij overtuigd.” aldus Ebru. “Voor Blueprint heb ik gewerkt met een vergrootte waterbak (één bij twee meter), grotere lappen stof en meer materialen. Het hele proces kost meer tijd en geld. Voor iedere print alleen al is 150 liter water nodig, dat allemaal gekookt en behandeld moet worden voor ik erop kan schilderen met mijn zelfgemaakte.”

Draagbaar en glamoureus

Haar collectie ‘Blueprint’ is volgens Ebru “best classy”. Van broekpakken en jurken tot shorts, bomberjacks en bloesjes: je kunt het gewoon dagelijks aan. “Het is goed draagbaar, maar wel met iets glamoureus. Het zit ook heel lekker. Door die wijde pijpen kun je straks heerlijk zitten in je chique broek!” Ebru hoopt dat de eeuwenoude kunstvorm door haar werk niet wordt vergeten. “Met Ebruze wil ik ebru-kunst op de kaart zetten.” Dat lijkt aardig te lukken. De kunstenaar en ontwerpster staat door haar prestaties dit jaar in de VIVA400, een jaarlijkse lijst met inspirerende vrouwen.

Madeira als inspiratiebron

Ebru liet zich voor de collectie inspireren door de natuur, zowel qua vormen als qua kleuren. “Het eiland Madeira zie ik terug in mijn collectie. De combinatie van aardse, matte kleuren als groen, bruin en blauw op katoen en de felle tinten van bloemen op zijde vind ik prachtig!” Uit haar jarenlange ervaring als kunstenaar heeft Ebru de mooiste technieken, stoffen en kleuren geselecteerd.  “Met Blueprint laat ik zien wat er zoal mogelijk is met ebru-kunst en mode.”

De Jurk

De collectie is goed ontvangen. “Ik heb zoveel leuke reacties gekregen!” aldus Ebru. “De eerste geïnteresseerde voor ‘De Jurk’ heeft zich zelfs al gemeld.” Circa 40 genodigden waren bij de lancering aanwezig, waaronder journalisten, zakenrelaties, vrienden en kennissen. De catering werd verzorgd door Arjan Dijkman Food & Wine. Bekijk hier de video van de lancering.

Blueprint S/S 2017 is te koop bij X BANK en via de webshop van Ebruze.

Over Ebruze

Ebruze is het mode- en lifestylelabel van Ebru Durmaz (33). Ebru heeft Turkse roots, maar groeide op in Rotterdam. Met haar bedrijf steekt ze de traditionele Turkse ambacht ‘ebru’ in een modern jasje: de eeuwenoude kunstvorm (waarbij wordt geschilderd op water én waar Ebru naar vernoemd is) wordt door kunstenaar annex ondernemer Ebru moeiteloos verwerkt op zijden sjaals, katoenen kussens, tegels en sinds heden dus ook kleding.

Door Iznik Foundation werd Ebru eind 2015 geselecteerd om een tegellijn te ontwerpen. Daarmee trad Ebru in de voetsporen van Leila Menchari, ontwerper bij modehuis Hermès. In april 2016 exposeerde Ebru haar werk op Masterly – The Dutch in Milano, tijdens de Milaan Designweek. In oktober 2016 werd de kunstenaar en ontwerpster genomineerd voor de VIVA400. Ebruze heeft een eigen webshop en enkele verkooppunten in Nederland en België, waaronder X BANK in Amsterdam.

Noot voor redactie, niet bestemd voor publicatie

Voor meer informatie, interviewverzoeken en beeldmateriaal kun je contact opnemen met:

Suzanne van Duijn – press@ebruze.com

www.ebruze.com