Ebru Durmaz over haar bedrijf Ebruze en eerste kledingcollectie ‘Blueprint’ 

1. Hoe maak je ebru-kunst? Hoe ziet het proces eruit? 

“Ebru-kunst heeft vooral met heel veel voorbereiding te maken en heel veel oefenen. Je moet eerst de materialen leren kennen en de technieken snappen om te kunnen beginnen. Ik heb hiervoor jaren de tijd genomen voordat ik fulltime met Ebruze aan de slag ging.”

2. Welke voorbereidingen moeten er worden getroffen voor je aan het werk kan?

“Je maakt eerst zelf de verf van natuurlijke materialen. De verf kan je namelijk niet kant en klaar kopen. Daarna bereid je het water voor waarop je gaat schilderen. Alleen fleswater of gekookt water is geschikt om op te schilderen. Daarbij moeten er ook nog stoffen aan het water worden toegevoegd, zoals carrageen. Dit om het water wat ‘stroever’ te maken. Het gaat allemaal om de juiste balans, anders lukt het niet om ebru-kunst te maken.”

3. Welke materialen en ‘tools’ zijn er precies nodig om ebru-kunst te maken?

“Pigmentpoeder, ossegal en water om je verf mee te maken. Carrageen om het water te verdikken. Een roestvrijstalen bak op het formaat van je papier (of stof). En verder uiteraard ebru-kwasten, ebru-papier (of stof), en priemen om vorm te geven.

4. In hoeverre kan een print/kunstwerk nog een keer worden gemaakt?

“Een ebru-print kan nooit nagemaakt worden. Het is een kunstwerk en het is eigenlijk onmogelijk dit precies opnieuw te maken. Wat wel kan is dat je dezelfde kleuren en dezelfde techniek weer gebruikt, maar dan nog zal er altijd een tint verschil zijn in de kleuren en kan niet elke beweging exact worden nagbootst. Gelukkig maar, anders zou ebru-kunst niet zo bijzonder zijn!”

5. Hoeveel prints maak je tot je de perfecte print hebt?

“Dat kan heel erg verschillen. Soms heb ik al 50 verschillende prints gemaakt voordat ik de perfecte print heb en soms is de eerste print meteen goed.”

6. Hoelang duurt het hele ebru-proces: van het maken van de verf tot de stof klaar is om naar het naaiatelier te gaan? 

Als je alle benodigdheden in huis hebt zou dat in een week moeten lukken, schat ik. Ik heb voor Blueprint alles in bulken gemaakt om tijd en geld te besparen. Het totale proces van ontwerpen tot maken tot het naaiatelier heeft maanden geduurd.”

7. Waarom ben je van sjaals, kussens en tegels overgestapt naar kleding?

“Toen ik in april 2016 eposeerde op de Milaan Designweek met mijn sjaals en tegels, wilde ik natuurlijk mooi voor de dag komen. Daarom maakt ik zelf een jurk met ebru-print. De reacties hierop waren zo lovend dat ik dacht ‘ik ga ervoor’. Het was al langer een droom om ooit een kledinglijn te onwikkelen met Ebruze. Omdat ik al met Ebruze al werkte met stoffen, zag ik dat er zeker potentie was met kleding van zijde en katoen. Mensen vroegen ook vaak aan me of ik niet kleding wilde gaan maken. Dan dacht ik ‘jazeker!’, maar het is niet zo makkelijk.”

8. Wat is het verschil tussen je vorige producten en je kledinglijn?

“Kleding is moeilijker! Voor Blueprint heb ik gewerkt met een grotere waterbak (waar ebru-kunst in wordt gemaakt) grotere stoffen, meer materialen. Het hele proces kost meer tijd en geld. Blueprint is echt haute couture. Elk kledingstuk heeft een unieke stof en is handgenaaid.”

9. Waar heb je je inspiratie vandaan gehaald voor Blueprint?

“Door mijn ervaring met erbukunst en stoffen, wist ik al snel dat ik katoen en zijde wilde voor mijn kledinglijn. Qua kleuren heb ik gekozen voor warme en aardse tinten, die ik allemaal zelf heb gemengd. Op katoen vind ik matte, rustige, zwaardere kleuren mooi, terwijl ik voor zijde heb gekozen voor felle kleuren die eruit springen. De natuur heeft mij enorm geïnspireerd, zowel qua kleuren als qua vormen.  Het eiland Madeira zie ik terug in mijn collectie. De combinatie van aardse, matte kleuren als groen, bruin en blauw met de felle tinten van bloemen vind ik prachtig!”

10. Waar verwijst de naam Blueprint naar?

“Het is de eerste keer dat ik een kledinglijn heb ontwikkeld. Daarom heb ik gekozen voor de naam Blueprint. Het is een opzet voor later, een basis voor meer. In dit eerste experiment kijk ik hoe alles uitvalt en leer ik een hoop voor de volgende keer.”

11. Wat voor kleding zien we in de collectie? 

“Het is best classy: van broekpakken (‘suits’) en jurken tot lange rokken, wijde broeken en bloesjes. Je kunt het dagelijks kan je het aan. Het is goed draagbaar, maar wel met iets glamoureus! Het zit ook heel lekker! Door die wijde broeken, kun je straks heerlijk zitten in je chique broek! Echt casual chic.”

12. Wie is jouw ultieme Ebruze-vrouw? 

“Op internationaal niveau zou ik Olivia Palermo heel graag Ebruze zien dragen. In Nederland zie ik Georgina Verbaan wel in een Ebruze-broekpak lopen. Zij kan prints goed hebben en heeft een geweldige uitstraling!”

13. Wie is jouw eigen stijlicoon?

“Toch weer Olivia. Zij kan outfits goed afstylen met de juiste shawls en riempjes. Met chique items rockt zij een jeans, wat vaak aparte combinaties oplevert. Maar het past uiteindelijk perfect! De Fashion Guitar vind ik ook heel leuk.”

14. Wat inspireert jou verder voor het maken van je ontwerpen? 

“Ik volg weinig modeblogs. Wel lees ik Vogue Nederland natuurlijk en Harpers Bazaar. Vogue Australië vind ik ook leuk. Verder kijk ik veel op Pinterest. Ik heb daar moodboards met hele mooie stoffen, rare kunstwerken, vreemde kleurencombinaties, vijftig tinten grijs, zwart en groen, maar ook veel interieur. En in de zee kan ik soms opeens een zalmkleurig schelpje zien in het zand dat me inspireert. Ik heb ook ooit een bakje zand meegenomen van vakantie om de kleur na te maken!”

15. Wat staat er nog op de to-do-list na deze mijlpaal?

“Ik ben genomineerd voor VIVA400! Ik ben superblij met deze vermelding, want het is al een hele eer. Op 17 november worden de winnaar bekend gemaakt. Daarna ga ik naar Praag voor de World Ebru Day. En in het voorjaar hoop ik een nieuwe collectie uit te brengen. Daarvoor moet ik wel op zoek naar een investeerder, want ik wil het nu echt groots gaan aanpakken. Verder komen er twee mooie samenwerkingen aan en wil ik me gaan focussen op Milaan, Parijs en Istanbul.”

16. Waarom heb je gekozen voor een kleinschalige lancering bij  X Bank?

“X Bank heeft internationale allure. Dat wil ik ook uitstralen. En er liggen topontwerpers. Daar wil je tussen hangen! Er waren circa 30 genodigden aanwezig, omdat ik het leuk vind om iedereen persoonlijk te kunnen

17. Waar is je collectie Blueprint te koop? 

“Blueprint is vanaf 7 oktober te koop bij X Bank in Amsterdam en via de webshop van Ebruze. Op afspraak kun je langskomen in Ebru’s aterlier in Rotterdam om je maten te laten opmeten en de kledingstukken te bekijken.”